19. feb, 2018

oproep voor kunstenaars met een missie.

 

 

Tegenwoordig zijn er Kunstenaars en kunststijlen in alle soorten en maten.

Van abstract tot hyperrealisme.

In de jaren 80 heb ik twee jaar kunstgeschiedenis gestudeerd. In een tijd waar computers en internet waren niet vanzelfsprekend. Twee keer per week in een donkere kamer zaten we een uur naar dia’s te kijken. We zagen en leerde hoe de mens met behulp van verschillende kunststromingen en architectuur zich evolueerde.

 

Iedereen weet dat via kunstgeschiedenis leert men ook de geschiedenis van een bepaalde tijdsperiodes. Als er geen beelden, tekeningen, kleipoten en meer van Griekse en Romeinen goden waren. Hadden we nooit kunnen voorstellen hoe dat tijdperiode eruit zag.

Het geld ook voor alle andere kunststromingen.

We weten allemaal dat via de kunst durfde men anders te denken en doen. Door het durven en het uiten van anders denken, via het schilderen, tekenen en boetseren, zijn er grote veranderingen in het maatschappij ontstonden. Deze omstreden kunstenaars hebben niet alleen nieuw vorm van kunst gemaakt maar ook geschiedenis geschreven.

Elk tijdperk die hier geweest is, met zijn nieuw aanpak en verandering. Heeft een invloed achtergelaten. Maar is ook weer verdwenen.

Wat er over gebleven van zo’n een tijdperk is, alleen de kunst. Beeldende kunstwerk, architectuur of gehoormateriaal.

We wonen in deze tijdperk. Een tijdperk van vele veranderingen die voornamelijk te maken heeft met gemak. Digitale en mechanisch gemak. Qua mens zijn we alleen meer egoïstische geworden. momenten worden vastgelegd met mobile toestellen. Talloze foto’s en video’s die online worden gezet.

Zijn er wel belangrijke momenten van deze tijd die met olieverf vastgelegd en geschilderd zijn?. Olieverf blijft namelijk voor eeuwigen goed. Eigenlijk elke beeldende kunstvorm is prima om het moment vast te leggen voor de toekomst.

Omdat wanneer dit tijdperk voorbij is, en ongeveer 500 jaar verder een nieuw tijdperk weer zich heeft gevormd. Zullen de bevolking van het nieuw tijdperk zich gaat aanvragen hoe leefde men in de vorige tijdperk. Digitale informatie, is verdwenen of werkt niet meer. En beeldmateriaal op papier is er ook niet meer. 

Dan komen ze dit beeldende kunstwerk tegen.

Probeer jezelf voor te stellen als een toekomstige bewoner van het nieuw tijdperk.Welke vragen zou je stellen om er achter te komen, naar aanleiding van deze kunstwerk. Over de leefbaarheid van de bevolking in de vorige eeuwen?

 

Vonden ze eieren lekker of juist niet?

Hadden ze te veel of te weinig eieren?

Was de zon in die tijd weg, en dit symboliseerde de zon?

Was het ei een symbool van iets?

Waren de eieren goden, en mens zich gaan aanbieden aan ze?

Waarom is het zo groot?

Waren in die tijd geen borden, tafels, vorken en messen?

Was er welvaart in die tijd of juist niet?

 

Welke vraag zou je stellen? 

Gelukkig worden portretten gemaakt van beroemde mensen. Kan alleen uit hun gezicht niets halen over het periode die ze leefde.

Wat laat je, als kunstenaar erachter voor de volgende tijdperk?

Vergeet het niet, Kunstenaars zijn scheppers en leggen vast herinneringen vast